Poškodbe so del življenja. Naj gre za praske, odrgnine, zvine ali zlome. Nesreča nikoli ne počiva in še najprevidnejšim se lahko pripeti. Pomembno pa je ravnanje po poškodbi, saj lahko to ključno vpliva na potek zdravljenja in okrevanja. Dobro se je zavedati tudi dobrih in šibkih točk lastnega telesa. Nekateri so namreč nagnjeni k poškodbam sklepov, če to vedo, pa lahko tveganja za poškodbo zmanjšajo.

Z razvojem medicine in sodobnih ved je danes mogoče dostopati do najrazličnejših pripomočkov, ki lajšajo vsakdan po preživeti poškodbi. Mednje gotovo sodijo tudi opornice, ki so prilagojene določenim delom telesa, ki s tesnim prileganjem lajšajo vsakodnevne premike.

 

Za koga je primerna

Navadno je opornica za gleženj oblikovana iz elastičnega materiala v obliki manšete, ki jo obujete ali traku, ki ga povežete okoli sklepa. Ključna lastnost materiala je njena kompresija, ki daje občutek tesnega objemanja in podpiranja ter vračanja stabilnosti, kjer je telo samo nima in potrebuje pomoč.

Naj bo trak ali manšeta je opornica za gleženj primerna za vse, ki se srečujejo z nestabilnostjo v gležnju, je njihov sklep v postopku okrevanja po poškodbi, je zatečen ali pa pri artiritičnih problemih. Primeren je tudi za tiste, ki se po intenzivnih treningih ali športnih aktivnostih srečujete z napetostjo v gležnju.

 

Kaj pričakovati od opornice

Kompresijski material opornice ima funkcijo zagotavljanja opore gležnju. Predvsem daje dodaten občutek stabilnosti, saj sklep drži skupaj in povezan, s tem pa je tudi telo samo rešeno dodatnih pritiskov in stresov.

Nekaj kot je opornica za gleženj seveda ne bo kar pozdravila gležnja, bo pa pozitivno vplivala na možnost premikanja. Energijo boste lahko porabljali za gibe, saj ta ne bo uhajala v vzdrževanje stabilnosti sklepa. Za zagotavljanje varnosti je dobro, da izberete izdelke, ki omogočajo 360-stopenjsko objemanje in podporo, dobro je vedeti tudi to, da so na trgu izdelki, ki omogočajo različne stopnje kompresije. Idealna za vas je odvisna od stanja vašega gležnja.

Leave a comment