Letošnjo zeliščarsko sezono bomo zaključili z izletom na slovensko obalo, kjer bomo obiskali znano in priznano oljarno Lisjak, kjer že od leta okrog tisoč devetsto z vso predanostjo obdelujejo oljčnike in gradijo oljčno zgodbo, ki je danes že prerasla v blagovno znamko Lisjak, najbolj poznano po vrhunskem ekstra deviškem oljčnem olju, ki je v oljarni pridelano izključno s postopkom hladnega stiskanja.

Zato ni čudno, da temu ekstra deviškemu oljčnemu olju pravijo tudi zeleno zlato. Blagovna znamka Lisjak tako poleg olja v svoji ponudbi vključuje tudi linijo izdelkov iz oljčnega lesa ter blagodejno kozmetiko z oljčnim oljem. Pred samim ogledom oljarne pa bomo marsikomu vzbudili nostalgične spomine, saj oljarna Lisjak ponuja posebno doživetje, nostalgično potovanje z legendarnimi starodobnimi vozili še iz časov prejšnje skupne države, ki nas bodo popeljali po prekrasnih oljčnih nasadih v zaledju slovenske Istre. Na enem izmed gričev, kjer je čudovit razgled nad oljčniki in v daljavi se vidi tudi morje, je čas za kratek počitek in fotografiranje. Gostitelj pa med tem pripravi tipičen istrski prigrizek, zraven pa ponudi še kozarec hišne penine narejene po klasični metodi. Po krajšem počitku in okusnem prigrizku nadaljujemo pot naprej skozi oljčnike proti oljarni.

Obisk oljarne Lisjak za zaključek zeliščarske sezone

Navdušeni nad vozili in pretreseni zaradi vožnje, vzmetenje na teh starodobnikih pač ni najbolj kvalitetno, pred oljarno posedemo po klopeh v prijetni senci starih oljk, kjer čakamo na voden ogled oljarne in seveda nujno degustacijo različnih oljčnih olj znamke Lisjak. Sam lastnik nas popelje po vseh prostorih oljarne, na degustacijskem prostoru pa nam podrobno predstavi pravilen način degustiranja oljčnega olja ter nas poduči še o pomembnosti te dobrine na naših tleh. Na steni za nami visi priznanje nacionalnega oljkarskega inštituta z zapisom, da je blagovna znamka Lisjak rezultat ljubezni in predanosti, ki jo je lastnik ustvaril, seveda skupaj s svojo ženo in dvema otrokoma ter predano ekipo, ter nam tako predstaviti oljčni svet na edinstven, njihov način.