Danes pri našem obredu pitja kavice smo se pogovarjali o toplotnih črpalkah in kaj vse naša toplotna črpalka ponuja. Mi se na našo toplotno črpalko s sistemov talnega gretja ogrevamo in tako nimamo preglavic nabiranja prahu v radiatorjih. Sistem talnega gretja mi omogoča brezskrbno življenje in ne zavzema dodatnega prostora kot klasični radiatorji.

Naša toplotna črpalka pa deluje na sistem zrak-voda in s tem je zrak naš vir toplote. Namreč naša zunanja enota je ventilator, ki zajema zunanji zrak in ga skozi zračni izmenjevalnik prenese na hladilno sredstvo v notranjosti enote. S tem lahko tudi pri nižjih temperaturah toplotna črpalka absorbira hladen zrak in ga pretvarja v toploto. Hladilno sredstvo hladen zrak stisne v kompresorju in to povzroči reakcijo, da se njegova temperatura poviša, ter nato toplotna črpalka segreti zrak prenese na vodo v notranjem toplotnem izmenjevalniku. Ko se toplota odda na vodo se voda segreva, ter toplotna črpalka nato to vodo uporablja za ogrevanje hišnih prostorov in pripravo sanitarne vode primerne za umivanje posode in tuširanje. Segreta voda se torej porazdeli po ogrevalnem sistemu in hladilno sredstvo se vrne nazaj v zunanjo enoto, kjer se postopek ponovi. Takšno kroženje hladilnega sredstva omogoča neprekinjeno ogrevanje vode, ki jo toplotna črpalka absorbira.

Pogovarjali smo se, da v današnjem času se pogosto uporablja toplotna črpalka, ki nam omogoča toplo vodo in ogrevanje prostora stanovanja ali hiše. Je na izbiro veliko vrst oz. načinov segrevanja vode. Ali je način zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda ali zemlja-zrak. Vse vrste toplotne črpalke pa omogočajo segrevanje vode, ki se nato razporedi po sistemu ogrevanja vašega doma. Menimo, da se nakup toplotne črpalke splača, saj je dobra investicija za prihodnost, ker toplotna črpalka omogoča tudi nižje stroške za porabo energije. Toplotna črpalka je varčna, ima dolgo življenjsko dobo, visoko energetsko učinkovitost, uporablja obnovljive vire in s tem zmanjša škodljive emisije v okolju, ima tišje delovanje in zavzame manj prostora.

Naša toplotna črpalka in talno ogrevanje